GoFundMe er en såkalt «crowdfunding» (folkefinansiering) plattform som legger til rette for nettbasert innsamling til saker som faller inn under en rekke ulike kategorier. Her kan en donere penger til å dekke medisinske utgifter til en amerikansk familie uten forsikring eller støtte en studietur til Kreta for en gruppe Bergensjenter. Så lenge en følger GoFundMe sine regler for atferd er alt lov, og det er kun hjerterommet til de andre brukerne som setter grenser for hva som er mulig å oppnå.
GoFundMe er basert i San Diego, California, men tilrettelegger for kampanjer i en rekke forskjellige land, inkludert Norge.
Slik fungerer det
GoFundMe er et medlemsbasert nettsted som lar brukerne selv lage og administrere sine kampanjer. For å bli medlem må du først opprette en profil ved å bruke din egen Facebook-profil eller lage en ny ved hjelp av e-postadressen din. Dersom du kun ønsker å støtte en kampanje, behøver du ikke opprette en profil, men GoFundMe vil be om personlig informasjon, som navn, etternavn, e-post og hvilket land du bor i.
Kampanjene er egne sider på GoFundME hvor du kan laste opp bilder og forklare hva saken din går ut på. Her er det også mulig å lage en egen video som forklarer saken din. Husk at en god overskrift er vesentlig for å skaffe oppmerksomhet rundt din kampanje, og å oppfordre brukere til å dele nettopp din sak kan bidra til ekstra donasjoner.
Når du har opprettet en kampanje må du sette et mål for hvor store summer du vil samle inn, og en tidsfrist for å nå målet. Merk at du bør sette en realistisk sum innen et nøye vurdert tidsrom, ettersom at du (eller personen du setter som mottaker) kun får den innsamlede pengesummen dersom du når målet.
Donasjonene starter på så lite som 5 kr, noe som gjør at det er en relativt lav terskel for å motta støtte til kampanjen din. Dersom kampanjen din likevel ikke skulle fungere, og du når ikke målet innen fristen, får alle som har donert pengene sine tilbake. For suksessfulle kampanjer tar GoFundME 5% av alle donasjoner.
Ulike typer kampanjer
Når du skaper en kampanje for GoFundMe må du velge mellom personlige kampanjer og veldedighetskampanjer.
- Personlige kampanjer er den vanligste typen på GoFundMe, og gir deg muligheten til å enten samle inn penger til deg personlig, eller til en annen mottaker. Personlige kampanjer krever ingen tidsfrist, og du kan hente ut de innsamlede pengesummene når som helst.
Det er også mulig å starte for arbeidstakere å starte en personlig kampanje for sin egen organisasjon og sende pengene direkte til organisasjonens bankkonto.
- Sertifiserte veldedighetskampanjer kan startes av hvem som helst for å støtte en veldedig organisasjon, et enkeltmenneske eller en ideell organisasjon. Straks kampanjen er godkjent av GoFundMe får du en merkelapp om at den er sertifisert, noe som verifiserer saken din og hjelper på med å samle inn penger.
Når du har nådd målet utbetales pengesummen direkte til den veldedige organisasjonen gjennom PayPal Giving Fund, slik at du som kampanjeorganisator ikke behøver å fungere som mellommann. Alle som donerer til din veldedighetskampanje mottar en kvittering som en kan levere inn sammen med selvangivelsen. Å donere til veldedige formål kan regnes som en fradragsberettiget utgift.
Tips til en suksessfull kampanje
Alle som har en god sak de vil støtte, eller selv mener at de har et berettiget behov for større eller mindre pengesummer, bør gjøre sitt ytterste for å lage en attraktiv og informativ kampanje.
Gjør kampanjen din så suksessfull som mulig med disse tipsene:
- Vær personlig! Det er vanskelig å appellere til folks følelser ved å referere til statistikk, tabeller og dystre tall. På den andre siden får enkeltpersoners skjebner oss til å smile, gråte og uttrykke oss emosjonelt på et eller annet vis. Bruk derfor et bilde eller en video av deg eller dem som får et direkte utbytte av pengegavene.
- Bruk tid på å lage en god overskrift. Overskriften er det første mulige donorer ser og er med på å avgjøre om din kampanje er levedyktig eller ikke. Derfor må den være både catchy og informativ, uten å være for lang. Prøv å appellere til følelser også her, «Julies kamp mot kreften» fungerer garantert bedre enn «Vi behøver penger».
- Del kampanjen din! Appeller til venner og familie, eller sjekk med Facebook-sider som jobber for en lignende sak om de kan hjelpe deg med å dele kampanjen.